Bucureștiul ar putea avea o linie de transport suspendat. Proiectul care vrea să aducă telecabine în Capitală pe bani europeni

Bucureștiul ar putea avea o linie de transport suspendat. Proiectul care vrea să aducă telecabine în Capitală pe bani europeni
Publicat: 23/04/2013, 19:53
Actualizat: 04/07/2013, 02:17

Bucureștiul a fost invitat să aplice la un proiect cu fonduri europene ce presupune realizarea unui sistem de transport suspendat, cu telecabine, potrivit unui proiect de hotărâre, ce va fi discutat vineri de consilierii municipali.

Potrivit directorului Direcției Transporturi, Drumuri și Sistematizarea Circulației din Primăria Municipiului București, Ion Dedu, municipalitatea a primit, în luna februarie, de la compania Overland Transport Systems (OTS) din Anglia, urmare a unei recomandări a Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, invitația de a participa la proiectul „Overland Transport Systems – Sisteme de Transport Suspendate”.

Astfel, Municipiul București a fost invitat să aplice pentru fonduri europene în vederea realizarii sistem de transport suspendat, ce are capacitatea sa transfere un mare număr de călători în interiorul și împrejurul orașului.

„Proiectul, aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București, oferă municipalității posibilitatea de a participa la selecția organizată la Bruxelles, implementarea acestuia fiind condiționată de decizia reprezentanților de la Bruxelles. Dacă Bucureștiul va fi selectat pentru implementarea proiectului, municipalitatea va aplica pentru obținerea finanțării puse la dispoziție de Uniunea Europeană”, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, Ion Dedu.

Alături de București, alte trei orașe au fost propuse pentru implementarea acestui proiect, respectiv Cluj-Napoca, Budapesta și Chișinău.

Proiectul pilot are în vedere un traseu pe o distanță de maxim 10 kilometri. Cabinele vor putea să transporte cel mult patru persoane sau un scaun cu rotile și o persoană, maxim două. Greutatea maximă ce va putea fi transportată este de 400 de kilograme, viteza medie de transport, de 50 de kilometri pe oră, iar numărul maxim al călătorilor transportați pe oră, pe fiecare direcție de mers – de aproximativ 5.000 de persoane.

„Ținând cont de faptul că rețeaua este în dezvoltare, ea va oferi o varietate de destinații pe măsură ce avansează, dar în comparație cu traficul rutier urban pe căile suspendate se va rula neîntrerupt către stația de destinație aleasă. Sistemul va fi proiectat la cele mai înalte standarde de siguranță și va fi rapid, confortabil și energo-eficient (sistem electric)”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Telecabinele vor utiliza o sursă electrică externă, acestea urmând să se succeadă la o distanță de 10 metri. Toate cabinele vor fi echipate cu instalație de încălzire, aer condiționat, cu camere de supraveghere video în interior sau în exterior.

„Selecția destinației se va face prin atingerea tastelor pe un ecran sau prin recunoașterea vocii”, se mai arată în document.

Potrivit lui Dedu, linia – traseu va fi parte a unei rețele urbane înscrise într-un areal situat de-a lungul și deasupra străzilor și cursurilor de ape, la o înălțime medie de 10 – 15 metri de la nivelul solului.

Liniile – traseu se ramnifică și coboară în zona punctelor de oprire intens circulate, care vor avea acces ușor, fie de la nivelul străzii ce are corespondent traseul, fie în incinta marilor centre comerciale, a gărilor, a terminalelor de aeroporturi, sau alte pucte pe care municipalitatea le va stabili.

„OTS va completa sistemele de transport urban existente și va funcționa de-a lungul liniilor de cale ferată, tramvaie, autobuze, furnizând schimburi intermodale, ca în cazul transferului de la un sistem de transport la altul”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Dacă proiectul va fi votat de consilierii generali, municipalitatea va aplica pentru obținerea fondurilor, urmând să primească un răspuns în luna iunie 2013.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu